2 dages kursus i kost og urter
Lær at brug kosten og urter som medicin
Velkommen til vores weekendkursus i kost og urter i kinesisk medicin. Dette kursus er unikt designet til at udforske kost og urter, der er tilgængelige og forankret i det danske miljø, men set gennem linsen af kinesisk medicin.
Kinesisk medicin, herunder teorien om yin og yang, de fem elementer og den vitale livsenergi, kendt som qi, vil danne grundlaget for kursus for at forstå hvordan vi kan forbedre vores helbredstilstand gennem kosten og brugen af vestlige urter.
Få et grundlæggende kendskab til urterne
En væsentlig del af kurset vil være dedikeret til at lære om lokale urter og deres terapeutiske egenskaber set fra kinesisk medicinsk perspektiv. Vi vil udforske forskellige urter, der findes i Danmark, deres smag, temperatur og hvordan de ifølge kinesisk medicin påvirker kroppens organer og systemer. Deltagerne vil lære, hvordan man anvender disse urter sikkert og effektivt, både individuelt og i kombinationer, til at behandle forskellige syndromer i TCM.
Kostens betydning for sundhed
PÅ kurset er der fokus kostens rolle i kinesisk medicin. Vi vil udforske principperne for traditionel kinesisk kost og ernæring, og hvordan de kan tilpasses til det danske miljø. Deltagerne vil lære, hvordan man skaber balance i kosten ved at inkludere en bred vifte af fødevarer baseret på deres smag, temperatur, ernæringsmæssige egenskaber og tilberedelse, samt hvordan man tilpasser kosten til individuelle behov og helbredstilstande.
Workshop og praktik
Kurset vil kombinere teoretisk undervisning med praktiske øvelser og workshops.
Deltagerne vil have mulighed for at lære at rådgive klienterne bedst muligt med udgangspunkt i den kinesisk medicinske diagnose.
Udforsk mulighederne i kost og urter
På dette weekendkursus i kost og vestlige urter i kinesisk medicin får du en unik mulighed for at udforske og nyde godt af de naturlige ressourcer, der er tilgængelige i det danske miljø. Samtidig med at der drages fordel af den visdom og tradition, der er forbundet med kinesisk medicin. Du får inspirerende kursusdage i kostens og urternes univers, og en grundlæggende indsigt i hvordan du kan integrere kost og urter i din øvrige behandling.
Vi ser frem til at byde dig velkommen på kurset og dele denne spændende rejse med dig.
Eksempel på undervisningsmateriale
Kost (fra den søde smag/ernæring sektion/Grøntsager)
Spinat:
Temperatur: frisk
Smag: Sød
Tropisme: Lever, Tyktarm, Mave
Aktioner: styrker Yin; styrker Lever blod, uddriver varm
Syndromer:
- Lever blod underskud (eks. anæmi, tørre øjne)
- Opadstigende Lever yang/varme (shaoyang hovedpine, røde øjne, irritation)
- Varme i Tyktarm (eks. forstoppelse, hæmorroider)
Undgå hvis man har uringigt
Urter (fra den søde smag/urter sektion/frisk)
Elm bark (Ulmus rubra):
Temperatur: frisk
Smag: Sød
Tropisme: Lunge, Mave, Tyktarm, Blære
Aktion: uddriver varme og og nærer Yin
Syndromer:
- Varme i Tyktarm (eks. Forstoppelse, hæmorroider)
- Mave yin xu varme (eks. Mavesår)
- Mave rebelsk qi (eks. Refluks)
- Lunge yin xu (eks. Tør hoste, Luftvejsinfektioner uden slim)
- Varme i UB (eks. Blærebetændelse med eller uden blod)
Evt. kombinationer: Katost (Malva Officinalis), Kongelys (Verbascum Thapsus).
Eksempel på aktivitet eller workshop:
Syndrom: eks. Fugt varm i Tyktarm
Man skal vælge temperatur (mellem kold, frisk, neutral, lun eller varm) og smag (bitter, sød, saltet, syr, krydret varm eller krydret frisk) og tilberedelse mht kost (rå i salat, dampet, kogt, i gryden, bagt, stegt eller grillet) og så give nogen eksempler på madvarer eller urter man kan anbefale til at hjælpe med tilstanden.
Program:
Dag 1. 8:30-9:00. Intro, kursus outlines
8:30-10:00: den salte smag: ernæring
10:00-10:15: pause
10:15-11:15: den salte smag: urterne
11:15-11:30: pause
11:30-12:30: den syrlige smag: ernæring
12:030-13:30: frokostpause
13:30-14:30: den syrlige smag: urterne
14:30-14:45: pause
14:45-16:00: den bitre smag: ernæring
Dag 2 8:30-9:30: den bitre smag: kost
9:30-9:45: pause
9:45-10:45: den søde smag: ernæring
10:45-11:00:pause
11:00-12:00: den søde smag: urterne
12:00-13:00: Frokostpause
13:00-14:00: den krydret smag: ernæring
14:00-14:15: Pause
14:15:15:15: den krydret smag: urterne
15:15-15:30: pause
15:15-16:00: konklusion og farvel