2 dages kursus i kost og urter

Lær at brug kosten og urter som medicin

Velkommen til vores weekendkursus i kost og urter i kinesisk medicin. Dette kursus er unikt designet til at udforske kost og urter, der er tilgængelige og forankret i det danske miljø, men set gennem linsen af kinesisk medicin.

Kinesisk medicin, herunder teorien om yin og yang, de fem elementer og den vitale livsenergi, kendt som qi, vil danne grundlaget for kursus for at forstå hvordan vi kan forbedre vores helbredstilstand gennem kosten og brugen af vestlige urter.

Få et grundlæggende kendskab til urterne

En væsentlig del af kurset vil være dedikeret til at lære om lokale urter og deres terapeutiske egenskaber set fra kinesisk medicinsk perspektiv. Vi vil udforske forskellige urter, der findes i Danmark, deres smag, temperatur og hvordan de ifølge kinesisk medicin påvirker kroppens organer og systemer. Deltagerne vil lære, hvordan man anvender disse urter sikkert og effektivt, både individuelt og i kombinationer, til at behandle forskellige syndromer i TCM.

Kostens betydning for sundhed

PÅ kurset er der fokus kostens rolle i kinesisk medicin. Vi vil udforske principperne for traditionel kinesisk kost og ernæring, og hvordan de kan tilpasses til det danske miljø. Deltagerne vil lære, hvordan man skaber balance i kosten ved at inkludere en bred vifte af fødevarer baseret på deres smag, temperatur, ernæringsmæssige egenskaber og tilberedelse, samt hvordan man tilpasser kosten til individuelle behov og helbredstilstande.

Workshop og praktik

Kurset vil kombinere teoretisk undervisning med praktiske øvelser og workshops.

Deltagerne vil have mulighed for at lære at rådgive klienterne bedst muligt med udgangspunkt i den kinesisk medicinske diagnose.

Udforsk mulighederne i kost og urter

På dette weekendkursus i kost og vestlige urter i kinesisk medicin får du en unik mulighed for at udforske og nyde godt af de naturlige ressourcer, der er tilgængelige i det danske miljø. Samtidig med at der drages fordel af den visdom og tradition, der er forbundet med kinesisk medicin. Du får inspirerende kursusdage i kostens og urternes univers, og en grundlæggende indsigt i hvordan du kan integrere kost og urter i din øvrige behandling.

Vi ser frem til at byde dig velkommen på kurset og dele denne spændende rejse med dig.

Eksempel på undervisningsmateriale

Kost (fra den søde smag/ernæring sektion/Grøntsager)

Spinat:

Temperatur: frisk

Smag: Sød

Tropisme: Lever, Tyktarm, Mave

Aktioner: styrker Yin; styrker Lever blod, uddriver varm

Syndromer:

  • Lever blod underskud (eks. anæmi, tørre øjne)
  • Opadstigende Lever yang/varme (shaoyang hovedpine, røde øjne, irritation)
  • Varme i Tyktarm (eks. forstoppelse, hæmorroider)

Undgå hvis man har uringigt

Urter (fra den søde smag/urter sektion/frisk)

Elm bark (Ulmus rubra):

Temperatur: frisk

Smag: Sød

Tropisme: Lunge, Mave, Tyktarm, Blære

Aktion: uddriver varme og og nærer Yin

Syndromer:

  • Varme i Tyktarm (eks. Forstoppelse, hæmorroider)
  • Mave yin xu varme (eks. Mavesår)
  • Mave rebelsk qi (eks. Refluks)
  • Lunge yin xu (eks. Tør hoste, Luftvejsinfektioner uden slim)
  • Varme i UB (eks. Blærebetændelse med eller uden blod)

Evt. kombinationer: Katost (Malva Officinalis), Kongelys (Verbascum Thapsus).

Eksempel på aktivitet eller workshop:

Syndrom: eks. Fugt varm i Tyktarm

Man skal vælge temperatur (mellem kold, frisk, neutral, lun eller varm) og smag (bitter, sød, saltet, syr, krydret varm eller krydret frisk) og tilberedelse mht kost (rå i salat, dampet, kogt, i gryden, bagt, stegt eller grillet) og så give nogen eksempler på madvarer eller urter man kan anbefale til at hjælpe med tilstanden.

Et kursus for alle med interesse i madens og urternes natur og funktion

Dette kursus henvender sig til sundhedsprofessionelle såvel som enkeltpersoner, der ønsker at forbedre deres eget helbred og velvære gennem kinesisk medicin. Uanset om du er akupunktør, naturopat, ernæringsekspert eller bare en nysgerrig lægmand, vil dette kursus give dig værdifuld viden og praktiske redskaber til at integrere kinesisk medicin i din daglige praksis og livsstil.

Underviser Beatrice Bonara

Beatrice Bonora er PhD-uddannet farmaceut og naturmediciner. Hun har mange års undervisningserfaring både fra universiteter og afholdte workshops i praktisk urtemedicin, “medicine-making”, urtesanketurer og naturlige produkter. Hun har blandt andet læst urtemedicin i California (Ohlone Herbal Center) og i Irland (Irish School of Herbal Medicine) hvor hun også er uddannet indenfor kost og Iridologi.

Dato: 16.-17. august 2025 kl. 9.00-16.00

Pris: 1950,- kr. for begge dage inkl. smagsprøver og fyldigt kompendium

Efter tilmelding tilsendes faktura til betaling, og pladsen er sikret når fakturaen er betalt. Beløbet tilbagebetales ikke i tilfælde af afbud senere end 14 dage inden kursusstart.

Program:

Dag 1. 8:30-9:00. Intro, kursus outlines

8:30-10:00: den salte smag: ernæring

10:00-10:15: pause

10:15-11:15: den salte smag: urterne

11:15-11:30: pause

11:30-12:30: den syrlige smag: ernæring

12:030-13:30: frokostpause

13:30-14:30: den syrlige smag: urterne

14:30-14:45: pause

14:45-16:00: den bitre smag: ernæring

Dag 2   8:30-9:30: den bitre smag: kost

9:30-9:45: pause

9:45-10:45: den søde smag: ernæring

10:45-11:00:pause

11:00-12:00: den søde smag: urterne

12:00-13:00: Frokostpause

13:00-14:00: den krydret smag: ernæring

14:00-14:15: Pause

14:15:15:15: den krydret smag: urterne

15:15-15:30: pause

15:15-16:00: konklusion og farvel